Låna pengar

Hus? Bil? Semester? Eller kanske bara några tusenlappar för att täcka hyran? Människor har sina olika anledningar till att låna pengar.  Vad man dock bör tänka på är att anpassa lånet efter sina ekonomiska förutsättningar. Att ta ett lån på en Mercedes för 500 000 kanske inte är optimalt om man jobbar halvtid som lokalvårdare. Ett allt för tufft lån kan verkligen äta upp ens ekonomi, vilket kan sluta i att man tvingas sälja sin investering. Dessutom bör man kalkylera med värdeminskning på exempelvis bilar, elektronikprodukter osv.

Har man dock de ekonomiska förutsättningarna som räcker till att bli beviljad ett lån till exempelvis ett hus – så kan det bli ens livs investering.  Det finns nämligen en chans att huset stiger i värde och vid en eventuell försäljning med vinst så kan man återinvestera i något nytt projekt. På så sätt får man sina pengar att växa, vilket rentav kan leda till förmögenheter. Det gäller bara att ha lite is i magen och våga investera, vilket ju kan innebära att man måste ta beslutet att låna pengar.

För att bli beviljad ett större lån så måste låneansökaren uppvisa kreditvärdighet. Låneinstitutens bedömningar om huruvida man är kreditvärdig eller inte kan skilja sig, men oftast inte markant. Generellt så gäller att låneansökaren måste kunna uppvisa en regelbunden inkomst och helst vara tillsvidareanställd och haft samma arbetsgivare i minst sex månader. De seriösa låneinstituten tillåter inga betalningsanmärkningar eller att låneansökaren är skuldsatt. Den som ansöker om ett större lån måste även betala en kontantinsats så det krävs att låntagaren har besparingar alternativt att möjligheten att även låna till kontantinsatsen ges. Om man avser låna 1 000 000 kr och 15 % av det totala lånebeloppet är kontantinsats så innebär det att låntagaren behöver avvara 150 000 kr innan lånet kan bli beviljat. Antingen genom att gå in med undansparade pengar, eller genom att ta ett blancolån.