Kolla upp dina potentiella kunders ekonomi

Genom att kolla upp dina potentiella kunders ekonomi kan du enkelt bilda dig en uppfattning om hur deras betalningsförmåga ser ut. På så sätt kan du enkelt avgöra om kunden är lämplig att erbjuda en tjänst till eller inte. Men hur gör du egentligen för att ta reda på viktig information om kundens ekonomi? Det bästa sättet är att ta en kreditupplysning på personen i fråga. Eller så kollar du på tidigare bokslut som finns tillgängliga på Guldbolag.se.

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är ett utdrag ur ett kreditregister som låter företag ta reda på viktig finansiell information om kunder. Alla svenska invånare över 18 år finns med i flera olika kreditregister där information gällande deras inkomster och utgifter finns. För att begära ett kreditunderlag måste du vända dig till ett kreditupplysningsföretag som till exempel UC, vilket är Sveriges största aktör inom detta område, Bisnode eller Creditsafe.

Denna information finns med

Kreditupplysningen innehåller en hel del information om kundens ekonomi i dagsläget. Olika företag kan till exempel få information om kundens senast deklarerade inkomst och övriga tillgångar, aktiva skulder och betalningsanmärkningar, levnadssituation, tidigare förfrågningar och mycket mer. Med hjälp av dessa underlag avgörs kundens kreditvärdighet, eller betalningsförmåga som det också heter. Det är betalningsförmågan som i sin tur avgör om en tjänst bör erbjudas till kunden eller inte.